Geldafspraken met uw puber

Zakgeld en kleedgeld zijn goede middelen voor uw kind om goed met geld om te leren gaan. Maar echt financieel verantwoordelijk worden, dat gaat een stapje verder. Hoe pakt u dat aan in de praktijk?

Op weg naar financiële verantwoordelijkheid ( bron het NIBUD)

Als ouder geeft u uw kind steeds meer vertrouwen en verantwoordelijkheden. Het gaat om samen afspraken maken en dilemma’s bespreken, bewust maken van risico’s en gevolgen van geldkeuzes. In onderstaande checklist vindt u dagelijkse situaties waarin dit een rol speelt. Klik op een situatie in de tabel en lees wat u kunt doen.

    Erop uit | festival, concert, pretpark, shopdag
    Omgaan met bezit en spullen                                          
    Kermis en carnaval
    Afspraken over zakgeld
    Rijbewijs halen en daarna
    Zelf op vakantie kamp of schoolreis
    Online bankieren en betalen
    Pokeren kaarten en gokken
    Muziek, games films en andere media
    Smartphone en tablet
    Kleedgeld
    Sport en hobby
    Afspraken over een bijbaantje

Elk kind is anders

Wat wel en niet kan, hangt ook af van de situatie, de leeftijd en het karakter van uw kind. Ieder kind verschilt in de mate waarin hij of zij om kan gaan met verantwoordelijkheden en de mate waarin hij wordt beïnvloed door de sociale omgeving (ook binnen hetzelfde gezin). Maar met de leeftijd komt ervaring, en zal het steeds meer aankunnen.

Voor ouders betekent dit: steeds meer loslaten. Tegelijkertijd blijft u natuurlijk monitoren wat goed gaat, wat nog moeilijk is, en u stuurt bij als dat nodig is. Zo krijgt uw kind meer zelfvertrouwen en weet het dat het op u terug kan vallen als dat nodig is.


Nieuws

Archief

Schulden van personeel is een kostenpost voor werkgever 
Amsterdam - 62% van de werkgevers in ons land heeft te maken met werknemers met financiële problemen. Dat kost de werkgever gemiddeld €13.000 per persoon per jaar.

Lees verder...

Uw mening telt 
Een optimale dienstverlening

Lees verder...