Budgetbeheer

Hebt u moeite, net als veel anderen, om iedere maand rond te komen en uw rekeningen op tijd te betalen? Vindt u het moeilijk om de maandelijkse uitgaven goed onder controle te hebben? U weet niet precies wat u maandelijks kwijt bent aan bijvoorbeeld de vaste lasten? Budgetbeheer kan dan voor u de oplossing zijn.

Bij budgetbeheer beheert Hulp en Steun uw inkomsten en betaalt daar uw vaste lasten van. Ook adviseren wij u over hoe u uw inkomsten kunt verruimen en uw uitgaven kunt verlagen.

Budgetbeheer kunt u aanvragen als u 18 jaar of ouder bent. In de regel duurt budgetbeheer drie jaar.

In het geval van budgetbeheer geeft u ons eerst inzicht in uw inkomsten en uitgaven. Op basis hiervan maken we een budgetplan. Hierin leggen we vast wat we voor u gaan doen. Welke betalingen we voor u gaan doen en natuurlijk ook hoeveel huishoudgeld u krijgt. 

U krijgt een rekening bij Hulp en Steun. U gaat ermee akkoord dat uw inkomsten op deze rekening binnenkomen. Als er inkomen op deze rekening binnenkomt dat zorgen wij er allereerst voor dat de maandelijkse vaste lasten worden betaald. In de regel zijn dat de kosten voor ziektekostenpremie, water en energienota's en woonlasten. Als u ook een regeling heeft voor het afbetalen van schulden dan sparen we ook voor de aflossing van deze schulden. Logisch is dat er ook gespaard moet worden voor kosten die niet maandelijks komen. Dit gereserveerde bedrag kan niet worden gebruikt voor andere uitgaven.

Als er geld over is dan is dat bedoeld voor uw huishoudgeld en resterende vaste lasten. Dat kan bijvoorbeeld een nota zijn voor telefoonkosten of abonnement. Uw huishoudgeld ontvangt u per week en als er verder nog ruimte is dan zetten we nog geld apart voor onvoorziene uitgave.

U ontvangt maandelijks een overzicht met daarop de inkomsten en uitgaven.

Budgetbeheer is meestal verplicht bij een schuldregeling. Vaak is budgetbeheer dan nodig om ervoor te zorgen dat uw vaste lasten (weer) op tijd worden betaald. De kans op betalingsachterstanden of nieuwe schulden wordt hierdoor kleiner. Soms stelt een schuldeiser budgetbeheer daarom als voorwaarde.

Opzeggen van het budgetbeheer is altijd mogelijk. Wel is het van belang te weten dat als er wordt gestopt met budgetbeheer en er loopt ook een schuldregeling, dat wij dan niet verder kunnen met de schuldregeling. U krijgt dan zelf weer de regie in handen.

Er zijn  kosten verbonden aan het uitvoeren van uw budgetbeheer. Over hoogte van de vergoeding informeren wij u tijdens het intakegesprek.

Wetenswaardigheden

Bewindvoering

Stichting Hulp en Steun biedt de dienstverlening bewindvoering aan

Hoe voorkom ik financiele problemen

Om overzicht te houden op uw administratie heeft het Nibud handige vuistregels bedacht

Agenda

18-05-2021
Vergadering AB en RvA mei 2021
22-06-2021
Vergadering AB juni 2021
14-09-2021
Vergadering AB september 2021
19-10-2021
Vergadering AB oktober 2021
16-11-2021
Vergadering AB en RvA november 2021
14-12-2021
Vergadering AB december 2021